Zimbabwe

Zimbabwe is het land waar ik een aantal jaren heb gewoond, het is een prachtig heuvelachtig land met een heerlijk klimaat. Zimbabwe ligt bijna in zijn geheel op een soort hoogvlakte van 1100-1400 meter. 'Harare' de hoofdstad ligt redelijk centraal en als rijke westerse 'bezoeker' is het daar goed uit te houden. Wij huurden een vrijstaand huis met een grote tuin en oprit. In de winkels ligt (bijna) alles wat je wilt hebben. Ook zijn er ontzettend veel bedrijfjes en fabrieken waardoor je heel veel dingen kunt laten repareren of op maat kunt laten maken. De mensen zijn er ook bijzonder aardig, ondanks dat dit het oude RhodesÔe van Ian Smith is. Wel gaat het de laatste tijd steeds slechter economisch gezien, voor buitenlanders nog niet zo erg maar voor de lokale bevolking een ramp. Eerste levenbehoeften stijgen snel in prijs en de salarissen blijven achter. Zimbabwe is wel echt Afrika, met veel mensen en veel drukte op markten en langs de weg. Overvolle bussen en ET's (emergency taxi's). Communual Lands (platteland) met kleine hutjes en veel mensen, mais, geiten en koeien. Iedereen drinkt daar 'Chibuku' (...) of maakt het zelf. Verder heb je in Zimbabwe ook mooie wildparken, 'Hwange' National Park, 'Mana Pools' en 'Matobo' zijn de bekendste. Andere minder bekende gebieden zijn bijvoorbeeld 'Matusadona' en 'Gonarezhou'. Deze laatste twee vind ik persoonlijk erg mooi maar door de afgelegen ligging laten de meeste toeristen ze links liggen. Ook zie je er in verhouding minder dieren dan in b.v. een park als Hwange. Een andere highlight zijn de 'Victoria Falls', helaas wordt het plaatsje een steeds groter gekkenhuis met raft/bungy/vlieg/heli/kanobedrijfjes in combinatie met restaurants en souvenirs winkels. Ook wil iedereen geld met je wisselen (= oplichten) of je de god van de Zambezi verkopen. Gelukkig is het gebied met de echte watervallen afgescheiden van de rest van de plaats en zijn deze nog steeds erg mooi. Op een reis door Afrika is Vic Falls, de gebruikelijke afkorting, wel een goede plek om te genieten van luxe en lekker eten. Vooral in de diverse hotels is het goed vertoeven. De kamers zijn erg duur dus je kan beter kamperen maar het eten en de drankjes zijn heel betaalbaar. Hoewel zoals overal waar de ontwikkelingen snel gaan stijgen de prijzen ook hier. Verder kan je bijvoorbeeld naar Kariba, deze stad ligt aan het Lake Kariba en is een mooie uitvalsbasis voor een tocht over het stuwmeer. Ook starten hier diverse 'kano' safari's over de Zambezi richting Mana Pools. Tenslote kan je ook nog naar het oosten van Zimbabwe, een mooie plek in dit hoger gelegen gedeelte van het land is de 'Vumba', 30km buiten Mutare, de derde stad van het land. Van uit Ndundu Lodge kan je daar de omgeving verkennen te voet, per mountainbike of per paard.

Op dit moment gaat het niet echt goed in Zimbabwe, iedereen die de kranten leest en het nieuws op tv heeft gezien het afgelopen jaar weet genoeg. Erg jammer het is zo mooi land en de mensen zijn er zo aardig. Het beeld in de media is misschien een beetje te zwart-wit, de meerderheid van de bevolking wil graag een 'democratische verandering' maar een kleine minderheid onder leiding van de oude garde (Mugabe en de ZANU) voelt daar niets voor. Helaas d.m.v. intimidatie campagnes proberen zij stemmen terug te krijgen en zodoende de verkiezingen te winnen. Ook worden de 'donorlanden' op deze mannier onder druk gezet om met geld over de brug te komen voor de herverdeling van land.  Een goede zaak maar de mannier waarop natuurlijk niet. Zeker gezien het feit dat er al veel geld naar Zimbabwe is gegaan net na de onafhankelijkheid, begin tachtiger jaren, voor de herverdeling van dit land. Dat geld is nooit goed gebruikt en terecht gekomen bij de vrienden van Mugabe. Er zal zeker een nieuw landverdelingsprogramma opgezet gaan worden maar eigenlijk is dat er dus al lang. Door o.a. de Zimbabwaanse steun aan de oorlog in Congo en de binnelandse corruptie is het stilgelegd.  

Eigenlijk gaat het Mugabe dus helemaal niet om het land maar om de macht, aan de macht blijven is het doel en dat moet ten koste van alles behaald worden. De bevolking nu dus via allerlei intimidatie campagnes bang gemaakt zodat ze niet voor de oppositie (MDC) stemmen. 

De 'land issue' is dus alleen maar een goedkope en populaire 'verkiezings tool' die Mugabe al eens eerder uit de kast heeft gehaald. 

De verkiezingen van vorig jaar juni zijn nu al lang voorbij en hoewel de oppositie (MDC) een heel groot aantal zetels in het parlement heeft behaald blijft de ZANU partij aan de macht. Wel heeft de ZANU nu voor het eerst in 20 jaar te maken met een echte oppositie en wordt de situatie in Zimbabwe er in de toekomst hopelijk beter op. Maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat er veel gaat veranderen, de omstreden 'landonteigeningsplannen' worden gewoon doorgezet en het geweld tegen politieke tegenstanders van de Zanu en Mugabe gaat ook gewoon door.

Economisch staat Zimbabwe op de rand van de afgrond, er is een enorm tekort an buitelandse valuta en brandstof. Er komt een steeds groter tekort aan allerlei levensmiddelen en de prijzen stijgen met de dag. 

Vreemd maar waar, voor een vakantie naar Zimbabwe is het eigenlijk nu de beste tijd sinds 10 jaar, iedereen in het toerisme zal je met open armen ontvangen, dure hotels verlagen hun prijzen en ook heb je geen last van grote groepen andere toeristen.

Klik hier voor de MDC site!

Links naar nieuws sites:

The Daily News (onafhankelijke krant uit Zimbabwe)

The Financial Gazette Southern Africa's leading business & financial newspaper (onafhankelijke weekblad uit Zimbabwe)

BBC News AFRICA (veel actueel Afrika nieuws op de BBC site) De Zimbabwe in Crisis banner brengt je direct naar het nieuwsoverzicht van het afgelopen jaar.

Zimbabwe in crisis

The Zimbabwe Standard Online (redelijk onafhankelijk krant)

Zimbabwe Independent Newspaper Online (redelijk onafhankelijke krant)

The Herald- On line (ZANU PF krant, hier alleen het door Mugabe goedgekeurde 'nieuws')

Botswana NamibiŽ Zambia Malawi Zuid-Afrika Meer

naar boven