Spaghetti met limoen groene peper pijnboompitten, honing en Parmigiano Reggiano

Ciao!

Uitgekeken op past met rode saus? Probeer dan dit recept. Het is +/- wat onze lokale Italiaan in z’n restaurant op tafel zet als specialiteit. Spaghetti met limoen groene peper pijnboompitten en Parmigiano Reggiano. Combinatie van pure smaken, frisse limoen en scherpe groene peper, om het geheel zacht(er) te maken verpulverde pijnboompitten, honing en Parmigiano Reggiano.

Dit zijn de ingredienten voor twee personen:

  • Spaghetti 125gr. p.p. (Bio Idea)
  • 1 limoen
  • ca. 1 eetlepel honing
  • 1 groene peper
  • olijfolie voor bakken en ook Extra Vergine
  • 50-100gr. pijnboompitten
  • Parmesan Reggiano (D.O.P. is de beste)

Simpele en pure ingredienten. Begin met het goed wassen van de limoen zodat de glanslaag van wax er af is, deze ga je raspen met een kleine rasp. Na het raspen doorsnijden en het sap gebruiken voor de saus. Saus is misschien niet het juiste woord maar je gaat na het koken van de spaghetti het ‘mengsel’ door de spaghetti roeren..

Tweede stap is de pijnboompitten met een vijzel verpulveren. Daarna snijd je de groene peper in kleine stukjes. Wat de meeste energie heeft gekost is deze peper, uit eigen tuin oogst 2010 en bewaard in de vriezer. Pepers zaaien en oogsten gaat super gemakkelijk.

Na het snijden van de peper kun je de ingredienten mixen, gesneden peper, geraspte limoen, limoen sap en ca. 1 eetlepel honing en de verpulverde  pijnboompitten.

Ondertussen staat het water voor de spaghetti op en heb je de borden in de oven gezet om voor te verwarmen. Goede spaghetti is die van Bio Idea en niet die van marketingnepitaliaan Grande’Italia (zich zelf een A merk noemend, kuch), dat leek een echt merk toen men hier nog alleen aan de honig zat. Kijk vooral even deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over Tortellini… Alternatief: Barilla tegenwoordig ook  hier in NL verkrijgbaar smaakt ook prima.

Olie in een kleine koekepan (die voor bakken en niet de Extra Vergine, die mag je niet verhitten). Op een zacht vuurtje smoor je de in stukjes gesneden groene peper. Vervolgens de Parmigiano Reggiano raspen, een deel voor door de saus en een deel voor over de pasta bij het serveren.

Vlak voordat de spagetti klaar is meng je alle ingredienten door elkaar. Spaghetti afgieten en wat Extra Vergine olie er overheen sprenkelen, dat maakt dat de saus beter door de spaghetti gaat mixen. Nu mix je het mengsel van limoen, honing, pijnboompitten door de spaghetti, het plakt en je moet goed  maar wel voorzichtig roeren (b.v. met een spaghetti lepel), gelijktijdig wat geraspte Parmigiano toevoegen.

Opdienen op twee borden, wat geraspte Parmigiano Reggiano er overheen en klaar, een heerlijk fris, scherp, zoete spaghetti! Expirimenteer met de verhoudingen, pepers zijn niet altijd even groot of scherp, meer of minder honing en meer of minder limoen sap er door heen. Na een paar keer vind je een verhouding die je het beste past.

Als side dish b.v. courgette roerbakken.

Eet smakelijk 🙂